ΕΡΡΙΚΟΣ ΒΑΙΟΣ

Ο Ερρίκος Βάιος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε πιάνο και θεωρητικά στο Εθνικό Ωδείο και, αφού αποφοίτησε από τη Σχολή Μωραΐτη, μετώκησε στην Αυστραλία όπου σπούδασε σύνθεση στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (A.N.U.), κοντά στους καθηγητές Peter Sculthorpe (‘πατέρας’ της Εθνικής Αυστραλιανής σχολής), Larry Sitsky, Eric Gross, και David Worrall (ηλεκτροακουστική μουσική), καθώς και διεύθυνση ορχήστρας με τον Max McBride. Mετά από σταδιοδρομία πολλών ετών στην Αυστραλία, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στη μουσική σύνθεση (M.Phil) στο Πανεπιστήμιο του Sussex (Ηνωμένο Βασίλειο) με επιβλέποντα καθηγητή τον Martin Butler. Έχει επίσης ολοκληρώσει κύκλο σπουδών μουσικής σύνθεσης για κινηματογράφο (‘Music the Final Dimension’) στο κορυφαίο ίδρυμα του είδους στην Αυστραλία - Australian Film Television and Radio School, με καθηγητή τον Martin Armiger.

Έχει παρακολουθήσει και συμμετάσχει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια σύνθεσης με κορυφαίους και επιφανείς μουσουργούς, όπως οι Jonathan Harvey, Paul Lansky, Gunther Schuller, Robin Holloway, Roger Smalley, Elena Kats- Chernin, Graham Hair, Zygmund Krause, και Arne Mellnäs μεταξύ άλλων. Επιπλέον, παρακολούθησε και συμμετείχε σε σεμινάρια διεύθυνσης ορχήστρας, πιάνου, και μουσικολογίας, με τους Nicholas Braithwaite, Pascal Rogé, και Lawrence Kramer αντιστοίχως.

Επίσης, παρακολούθησε σεμινάριο μουσικής σύνθεσης για κινηματογράφο με τον βραβευμένο με εννέα Emmy και υποψήφιο για Oscar Bruce Broughton, και σεμινάριο ηχογράφησης μουσικής κινηματογράφου στα Fox Studios με τον βραβευμένο με Emmy και A.S.C.A.P. (American Society of Composers, Authors and Publishers) συνθέτη Christopher Gordon.

Οι συνθέσεις του περιλαμβάνουν έργα για ορχήστρα, μουσική δωματίου, σολιστικά και φωνητικά έργα, ηλεκτροακουστική μουσική αλλά και μουσική για το θέατρο, το μουσικό θέατρο, την τηλεόραση, και corporate video. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς και κορυφαίους ξένους και Έλληνες καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, όπως: συγκρότημα Ensemble Intercontemporain, Φιλαρμονική Oρχήστρα του Brasov, Mid-America Productions, SBS (Special Broadcasting Service – εθνικός τηλεοπτικός δίαυλος της Αυστραλίας), Εθνικό Μουσείο της Αυστραλίας (National Museum of Australia), Opera by Candlelight Productions, ο σαξοφωνίστας Θεόδωρος Κερκέζος, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος, η σοπράνο Αγγελική Καθαρίου, η σοπράνο Βασιλική Καραγιάννη, ο πιανίστας Χρίστος Παπαγεωργίου, ο λιμπρετίστας Matheson Bayley, ο βαρύτονος Alex Poulton, κ.ά.

Τα έργα του έχουν παρουσιαστεί και παρουσιάζονται σε διάφορες πόλεις και διεθνή φεστιβάλ (Αθήνα, Λονδίνο, Βουδαπέστη, Σύδνεϋ, Καμπέρρα, Μελβούρνη, Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπρασόφ, Λουιζιάνα, Μπουσάν, Χέιφιλντ κ.ά.), σε σημαντικές διεθνείς αίθουσες συναυλιών και θέατρα, όπως τα Liszt Academy Concert Hall, City Recital Hall - Angel Place, Dallas Brooks Hall, Great Hall of the University of Sydney, Enmore Theatre, Tom Mann Theatre, Pottle Hall, Busan Cultural Center Main Hall, αλλά και στην Ελλάδα (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Παρνασσός, Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, Θέατρο Απόλλων - Σύρος, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, διάφορα άλλα δημοτικά θέατρα και αίθουσες των Αθηνών, σε διάφορα καλοκαιρινά φεστιβάλ - Αιγαίου, Σαντορίνης, Ηρακλείου, κ.ά.), ενώ επίσης έχουν μεταδοθεί και από το Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το έργο του Επίλογος Τύψεων για τενόρο και συμφωνική ορχήστρα έλαβε το 2ο βραβείο σύνθεσης (επιτροπής και κοινού) στον National Antipodes Composition Competition (Μελβούρνη 1992), όπου ο συνθέτης ήταν ο νεαρότερος φιναλίστ, ενώ τα Monopolychroma, και η Σονάτα για πιάνο Ο Ξένος έλαβαν επαίνους ως τα καλύτερα παρουσιαζόμενα έργα συγχρόνων μουσουργών στις διοργανώσεις ‘fruit of the cHip’ (Καμπέρρα 1997), και ‘Croatian Music Festival’ (Σύδνεϋ 1998), από τους David Worrall (Διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ηλεκτροακουστικής Μουσικής - ACAT) και David Miller (Διευθυντής Πιανιστικών Σπουδών του Sydney Conservatorium) αντιστοίχως.

Με την ιδιότητα του συνθέτη ήταν συνυποψήφιος με όλους τους συντελεστές του ντοκυμαντέρ Fractured City (1990) για το Βραβείο Ηνωμένων Εθνών (U.N. Award), ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφορεί σε CD περιορισμένης κυκλοφορίας το soundtrack του Docu-drama Nostalgia με τη μουσική του Ε.Β. από τον παραγωγό και σκηνοθέτη.

Ο Ε.Β. επελέγη ως ένας από τους επίσημους συνθέτες και καλλιτεχνικούς συμβούλους της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σύδνεϋ (2000), καθώς και για τη μελοποίηση σχετικού ποιήματος του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας Στυλιανού. Συμμετείχε σε επίσημη Ολυμπιακή συναυλία (Greece, Superb is your Voice) παρουσία επισήμων Ελλήνων και Αυστραλών (του Προέδρου της Αυστραλιανής Κυβέρνησης και Υπουργού Πολιτισμού, μεταξύ άλλων) στο City Recital Hall (Σύδνεϋ), συναυλία που κυκλοφόρησε σε CD και video (VHS).

Ως ενεργό μέλος της διασποράς, υπήρξε συν-Ιδρυτής και διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συμβουλίου της Α.Χ.Ε.Π.Α. (Αυστραλίας), καθώς και επίσημος εισηγητής για τη λόγια μουσική στο εξαήμερο παγκόσμιο συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού στο ξενοδοχείο Sheraton του Σύδνεϋ (2001).

Ο Ε.Β. διατηρεί ατομικό ψηφιακό στούντιο σύνθεσης και ηχογραφήσεων, ενώ εργάστηκε επί σειρά ετών ως μουσικός παραγωγός στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ., δίδαξε Θεωρία, Ανάλυση, Ιστορία της Δυτικοευρωπαϊκής Μουσικής, και Ιστορία Μουσικής Κινηματογράφου ως επισκέπτης καθηγητής (visiting lecturer) στο πρόγραμμα Μουσικών Σπουδών του Bachelor of Arts στο American College of Greece (Deree), και από το 2016 διατελεί Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μουσουργών, όπου συνδιοικεί και επιμελείται των συναυλιών και δισκογραφημάτων (CD) του ιστορικού και πανελληνίου αυτού σωματείου.

Συμμετοχή σε Συλλόγους / Οργανισμούς:

Σύνδεσμος Ελλήνων Μουσουργών – Αντιπρόεδρος
Mercury Musical Developments (UK) – Professional Writer Associate
The Associate Board of the Royal Schools of Music (UK) – Καθηγητής
A Small World (International) – Μέλος
AHEPA (Australia) – Συνιδρυτής και τέως Αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συμβουλίου.