ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΛΦΗΣ

Ο δέκατος δίσκος « Ορφικά », με νέα έργα του συνθέτη, βρίσκεται στο greecepeace.com
Πρόκειται για μία στενή συνεργασία με το κουαρτέτο του Μισέλ Μιχαλακάκου, βιολίστας και δάσκαλος μουσικής δωματίου στο Ανώτατο Ωδείο των Παρισίων.
Ο Γιώργος Δέλφης γεννήθηκε στο Κάϊρο και έδειξε το ενδιαφέρον του για τη μουσική από τα τέσσερα του χρόνια.
Από το Ωδείο του γνωστού κονσερτίστα Τiegermann, έφτασε στο Ωδείο Αθηνών.
Χάρη σε μία υποτροφία ακολουθεί τις σπουδές του στο Παρίσι:
Αρμονία, αντίστιξη και φούγκα με την Ginette Keller, Grand Prix de Rome, και πιάνο με την Magda Tagliaferro.
Η επαφή του με τον συνθέτη Olivier Messiaen στην τάξη του Ωδείου των Παρισίων, τον οδηγεί στην Ινδία όπου με υποτροφία από την Ελληνική κυβέρνηση ερευνά την ινδική μουσική.
Μετά το πτυχίο μουσικολογίας στη Σορβόνη παρουσιάζει ένα μάστερ και εν συνεχεία μία διατριβή στο θέμα : « Συγκρητική έρευνα μεταξύ
της μετρικής στην ελληνική ποίηση και την ρυθμική της μουσικής των Ινδιών ».
Ιδιαίτερη σπουδή στην Modal Jazz στην « Bill Evans Piano Academy », τα αιγυπτιακά μακάμ, τους τρόπους της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής μουσικής.
Προβάλλει εξ ίσου με διάφορες διαλέξεις το ενδιαφέρον του για την « Αρμονία των σφαιρών κατά τον Πυθαγόρα και έως σήμερα » σε διεθνές επίπεδο, άρθρα και ρεσιτάλ.
Από το 1995 παρουσιάζεται στην Σεούλ (Νότια Κορέα), Βενάρες (Ινδία), Παρίσι, Μονπελιέ (Γαλλία), Νέα Υόρκη (Η.Π.Α.), Μόναχο (Γερμανία), Ελσίνκι (Φιλανδία), Μαδέρα (Πορτογαλλία), Σάμο, Αθήνα, Ρόδο, Μύκονο, Πάρο, Κάλυμνο, Ληψοί και Λέρο.
Η σύνθεση « Tango Barocco » για 8 σαξόφωνα, βραβεύεται το 1992 από την γαλλική εταιρία συνθετών SACEM.
Πιανίστας στην Όπερα των Παρισίων, υπό την διεύθυνση του Ροδόλφο Νουρέϊεβ, και στο Ανώτατο Ωδείο των Παρισίων επι 30 έτη.
Ο Μισέλ Μιχαλακάκος στη βιόλα, η Ελοντί Μιχαλακάκος στο βιολί, η Θαλή Μιχαλακάκος στο βιολοντσέλο και ο Μπερνάρ Καζωράν στο κοντραμπάσο, ερμηνεύουν τα έργα του Γιώργου Δέλφη επί επτά συνεχή χρόνια στον βασιλικό ναό της Sainte Chapelle, σήμερα μουσείο και χώρος καθιερωμένος στην κλασική μουσική από τον Bach και μέχρι τον Piazzolla.
Για πρώτη φορά παρουσιάζονται τα έργα του συνθέτη εν ζωή του.
Οι συνθέσεις του είναι εμφανώς εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία και την φιλοσοφία, όπως και την απλή ζωή : « όνειρο πριν την ανάσταση », « πανηγύρι », « Suite Pythagoras », «Valses hermétiques », « 24 miniatures du ciel », « Valses philosophiques », « Προσκίνημα », « Ορφικά ».
Συνθέσεις του ακούγονται συγχρόνως σε διάφορα θεατρικά έργα του σκηνοθέτη Pierre-Marie Carlier : Don Juan του Molière, Mastications, Voltaire, κ.ά.